söndag 18 september 2011

Ekonomisk lönefördelning – Förhindra lönediskriminering

~
med tanke på de ojämlikheter som är rådande, och som aldrig verkas jämna ut, så bör Schymans förslag om en mansskatt betänkas

jag föreslår, minst, en tioprocentig mansskatt, på inkomster, som betalas in till en separat fond som sedan utan politiska mellanhänder transfereras direkt till kvinnors lönekonton

räcker ej det, så får det bli än mer.

~+ Riddarsjäl

DN, DN, DN, Exp
Andra om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Inför det ni så lovar jag att sluta jobba! Jag är så otroligt less på att livnära ej själv livskraftiga individer att jag snart slutar jobba, alternativt tar livet av mig! I detta vidriga samhälle som ni har skapat vill jag ej vistas!

Anonym sa...

Som jag ser det en rätt oseriös idé sett som helhet. Skall den beaktas seriöst är fortfarande obegåvad då löneglidningen mellan könen är betydligt lägre än 10% i Sverige.

Ett företag, läs kapitalet, anställer någon för att få ett jobb utfört, ett jobb som i sin tur skall föränta investeringen lönen utgör. Företag tittat i det generella ej på löner så som nettolöner utan just som personalkostnad. En jämställd nettolön kräver således en jämställd lönekostnad. Då kvinnan, i dagsläget, har fler sjukdagar, fler långtidssjukskrivningar, fler VAB-dagar, högre semesterersättning i och med fler uttagna föräldrardagar etc.. måste en företagare sätta en lägre bruttolön på kvinnan om företagaren vill uppnå en en jämställd personalkostnad.

Utan att ha räknad ingående på det hela är min uppfattning att ovanstående utgör en större personalkostnadsskillnad än nettolöneglidningen mellan könen i dagsläget; dvs. att kvinnan således kostar mer än mannen i dagsläget. Först när ovanstående skillnader subventioneras bort kan, och skall, en jämställd nettolön sättas. Ur ett rent kapitalistiskt perspektiv.

Självklart skall en jämställd nettolön eftersträvas varpå ovanstående bör justeras snarare än införandet av diskriminerande skattesatser.

Anonym sa...

Jag överför redan 50% eller mer till min fru. Så det blir ju hon som förlorarer.

Anonym sa...

men inte ett ord om utbildning, erfarenhet och antal på företaget utan inkomsterna snittas rakt av och kvinnor känner sej kränkta.

Kvinnor kommer pga barnafödandet alltid hamna "efter" i karriären, Har fortfarande inte sett eller hört talas om ett enda företag som ger en kvinna med lika utbildning och erfarenhet mindre i lön än för en man.

/Nils